Virtualmin Hosting Kontrol Paneli Nasıl Kurulur?

Virtualmin Hosting Kontrol Paneli Nasıl Kurulur?

Virtualmin Hosting Kontrol Paneli Nasıl Kurulur?

Virtualmin Hosting Kontrol Paneli Nasıl Kurulur?

Virtualmin hosting kontrol paneli Ubuntu, Debian, CentOs ve Linux dağılımlı birçok işletim sistemi üzerinde çalışan en iyi kontrol panellerinden birisidir. Virtualmin kurulum dosyalarını indirenler, kurulum işlem adımlarını kolaylıkla yapabilecektir. Kurulum işlemleri otomatik olarak yapılır ve gerekli yapılandırmalarda otomatik olarak tamamlanır. Linux tabanlı web sunucularında kullanıcıların, sunucu yönetim işlemlerini kolaylaştırır. Web sunucu yönetimi ile ilgili tüm seçenekleri sunar.

Virtualmin Nedir?

Virtualmin, Linux tabanlı olarak geliştirilen web sunucu arayüzü uygulamasıdır. Linux tabanlı web sunucuların kullanım ve yönetimini kolaylaştırmak için geliştirmiştir. Kullanıcılar, yönetim paneli ile e-posta hesapları, web siteleri, FTP hesapları, MySQL veritabanlarını kolayca yönetebiliyor.

Web sunucuları ve web sitelerinin güvenliğini artırmak için ihtiyaç duyulan güvenlik sertifikalarının kolay yüklenmesini, veri yedeklemelerinin yapılmasını da sağlar. Virtualmin yönetim paneli için kuruluş işlem adımları, Linux sunuculara göre belirlenmiştir. Kurulum için komut satırları kullanılır ve işlemleri otomatik olarak tamamlanır.

Virtualmin Kurulumu

Linux sunucuları kullananlar, virtualmin kurulum işlem adımlarına göre işlemlerini yapmaya başlayabiliyor. Kurulum için kontrol panelinin son sürümü indirilmelidir. Virtualmin kurulumu için gerekli dosyaları indirmek isteyenler, şu komut satırını kullanıyor;

“wget http://software.virtualmin.com/gpl/scripts/install.sh ” bu konutu yazanlar, kurulum betiğini indirir ve çalıştırmaya başlar çalıştırabilmek için “sh install.sh” komutunu yazarlar. Kuruluş işlemi başlar ve sistem için gerekli paketler yüklenmeye, virtualmin panel kurulumu tamamlanır. Kurulum işleminden yönetim paneli erişim adresi ayarları ve giriş işlemleri yapılır. Kurulum sonrasında ilk iş kullanıcı adı ve şifre bilgilerinin oluşturulmasıdır.

Web Sunucusunun Hazırlanması

Virtualmin panelinin kurulabilmesi için web sunucusu ile ilgili gereksinimlerin belirlenmesi ve hazırlanması gerekiyor.

Sunucu gereksinimleri için şunlar yapılır;

  • Fiziksel ya da sanal sunucu oluşturma,
  • Ubuntu, Debian, CentOs işletim sistemlerinden birisinin kurulması,
  • Root erişim yetkisinin oluşturulması,

Bu işlemleri yapan ve sunucu güncelleme işlemlerini yapanlar, kuruluş işlem adımlarını uygulamaya başlayabiliyor. Sunucuda yüklü bulunan Linux tabanlı işletim sitemi türü ve versiyonuna göre kullanılacak olan kurulum kod yapısı farklı olabiliyor.

Kurulum Dosyalarının İndirilmesi

Virtualmin kurulumları otomatik olarak yapılabiliyor. Kurulum betiğinin indirilmesi ile kuruluş işlemleri hemen başlatılabiliyor. Kurulum dosyalarının indirilebilmesi için şu komut kullanılıyor. “wget http://software.virtualmin.com/gpl/scripts/install.sh“ bu komut ile sunucuya indirilen kurulum betiği, “chmod +x install.sh” komutu ile çalıştırılıyor.

Kurulum aşamaları otomatik olarak tamamlanır. Kullanıcılar, kurulum sürecini izler ve gerekli izinleri vermek için “y” (yes) tuşunu kullanır. İşlemi sonuna kadar devam ettirenler kurulumun kısa sürede tamamlanmasını sağlar.

Virtualmin Hosting Kontrol Paneli Nasıl Kurulur?

Virtualmin Arayüz Erişimi

Virtualmin yönetim panelinin tüm kurulum aşamaları tamamlandıktan sonra ara yüz erişimi için Ip adresi ayarları yapılır. Ayarlar için tarayıcıya https://your-server-ip:1000 url’si yazılır ve sayfa açılır. İlk giriş işlemlerinde güvenlik sertifikası uyarısı gelecektir.

Sunucu ve veri güvenliği için normal bir işlemdir ve isteyen kullanıcılar bunu göz ardı ederek işlemlerine devam edebilir. SSL güvenlik sertifikası kurulumu yapanlar, gerekli güvenlik ayarlarını kolaylıkla yapabilecektir.

Sunucu Yönetimi

Web sunucularına yüklenen virtualmin yönetim paneli ile sunucuların yönetilmesi, e-posta hesaplarının oluşturulması ve yönetilmesi daha kolay ve güvenli olmaya başlayacaktır. Güvenlik duvarı ayarları ve güncellemeler yapıldıktan sonra yedekleme işlem ayarları ve politikaları kontrol edilir.

Panel erişimlerini kullanıcı adı ve şifresi ile yapanlar, tüm yönetim ve kontrol ayar seçeneklerini kullanabilecektir. SSL güvenlik sertifikası yükleme ve otomatik panel güncelleme işlemlerini yapanlar, sistemin sorunsuz çalışmasını sağlayabilecektir. Web siteleri sunucu üzerinde güvenli olarak barındırılacak ve yönetimle ilgili tüm işlemler, basit yöntemler ve kullanışlı ara yüz üzerinden yapılabilecektir.