Centos Web Panel (Cwp) Nedir Ve Nasıl Kurulur?
Kontrol panellerinin yapımını kolaylaştıran ve aynı zamanda panelin yönetimini yapan centos web panel (cwp) hem işletim sistemlerinde hem de web hosting hizmetlerinde kullanılır. Ayrıca panelin arayüzünün kolay tasarlanmış olması da kullanıcıların kurulum ve ayarları kolay yapabilmesini sağlar.
Panel Gereksinimleri Nelerdir?
Kullanıcılar panelin kurulum aşamasına geçmeden önce sistem gereksinimleri nelerdir belirlemeleri gerekir ve bu gereksinimler belirlendikten sonra ise panel kurulumu gerçekleştirilebilir. Gerekli olan gereksinimlerin başında ise panelin işletim sistemi gelir. Panel için gerekli olan işletim sistemi ise CentOS7.x ya da CentOS8.x sürümü olmalıdır.
Bu işletim sistemi ayarlandıktan sonra ise panel için gerekli olan bir diğer gereksinim yeterli alana sahip bir disk alanının olmasıdır. Bulunan disk alanı ise en az 20 GB olmalıdır. Panel için yeterli disk alanı sağlandıktan sonra RAM alanı da ayarlanmalıdır. Panelin kurulumundan önce gereksinim duyulan RAM alanı ise en az 1 GB olmalıdır.
Fakat kullanıcıların paneli daha sağlıklı kullanabilmesi için 2 GB ve daha fazlası da önerilir. RAM alanının ardından ise panel için önemli olan bir diğer gereksinim de panelin işlemcisinin olmasıdır. İşlemci için ise gerekli olan alan 1 CPU çekirdeği alanıdır fakat aynı zamanda dileyen kullanıcılar 1 CPU çekirdeği alanından fazlasını da kullanma imkanına sahiptir.
Panel Kurulumu Nasıl Yapılır?
Kullanıcılar panel için gerekli olan gereksinimleri belirledikten sonra panel kurulumuna geçebilirler. Panel kurulumu yapılırken ise kullanıcıların ilk önce ön hazırlık aşamalarını tamamlamaları gerekir. Ön hazırlık aşamalarını tamamlayan kullanıcılar ise panel kurulumuna geçebilirler.
Bu aşamalar:
- Panel kurulumu için ilk öncelikle sistemin güncellenmesi gerekir. Bu güncelleme ise sudo yum update-y kodu kullanılarak yazılır,
- Sistemin güncellemeleri yapıldıktan hemen sonra site üzerinden paket kurulumlarına ulaşılır. Paket kurulumlarına ise sudo yum install wget kodu yazılarak erişim sağlanır,
- Paket kurulumuna erişim sağlayan kullanıcıların panelin kurulum scriptini indirmeleri gerekir. Kurulum scriptini indirmek isteyen kullanıcılar için ise cd/usr/local ve sudo wget http//centos-webpanel.com/cwp-latest kodunu kullanmaları tavsiyev edilir,
- Kurulum scriptini indiren kullanıcılar indirmiş oldukları scripti çalıştırabilmeleri için sudo sh cwp-latest kodunu kullanabilirler.
Bu aşamaları takip ederek panelin kurulumunu gerçekleştiren kullanıcılar işlemlerini hem daha hızlı hem de daha kolay bir şekilde tamamlayabilirler.
Panel Kullanıcı Yönetimi Nasıl Ayarlanır?
Panelin kullanıcı yönetimi birkaç kişi ile birlikte yapılabilir ve ayrıca panele yeni kullanıcılar da eklenebilir. Eklenen yeni kullanıcılarla beraber arayüz erişimleri ve hesapların ayarlamaları sistem üzerinden gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda kullanıcılar alan adı yönetimi bölümleri için yeni kişi alan adları da ekleyebilirler.
Yeni kullanıcıların eklenmesiyle birlikte web siteleri, hosting alanlarına aktarılır ve kontrol panelinin yönetimi sağlanır. Eklenen tüm kullanıcılar dahil olmak üzere kişiler kullanıcı adları ve şifreleriyle beraber panel üzerinden hem kontrol hem de ayar işlemlerini yapabilirler ve panel için özelleştirme sağlayabilirler.
Panel Ayarları Nasıl Yapılır?
Kurulum aşamalarını tamamlayan kullanıcılar panel ayarlarını yaptıktan sonra sistem etkin bir şekilde çalışmaya başlar.
Yapılacak olan panel ayarları:
- Kullanıcılar panel üzerinden web sunucularını ayarlayabilirler,
- Web sunucusu ayarları ile birlikte veri tabanı yönetimi sağlanabilir,
- E-posta ayarları ile kullanıcıların sistemi kullanması kolaylaşır,
- Kullanıcılar genel sistem ayarlarını da yapabilirler.
Kullanıcıların panel için yapmış oldukları bu ayarlar ile beraber sistem üzerinden işlemler kolay ve basit bir şekilde yapılabilir.
Panel Güvenlik Ayarları Nasıl Yapılır?
Linux işletim sistemini kullanan panelin güvenliği kullanılan web hosting işletim sistemi ile sağlanır. Ayrıca kullanılan büyük veri tabanı ile birlikte panelin güvenlik ayarları kullanıcıların arayüz üzerinde bulunan yönlendirmeleri yapmasıyla da sağlanabilir.
Kullanıcılar panel üzerinde firewall güncellemelerini yaptıkları takdirde güvenlik ayarları yeniden yapılandırılmış olur ve sistem üzerine yeni eklemeler yapılarak yazılımlar güncellenir.